Plogging – Ympäristötietoisen treenimuoto

Plogging on loistava mahdollisuus tehdä lenkkeilystä konkreettineen ympäristöteko. Plogging tulee ruotsin sanoista ”plocka upp” (poimia) ja ”jogga” (hölkätä), mikä kuvaa hyvin kyseistä toimintaa eli lenkkeilyn ja roskien keräämisen yhdistämistä. Roskien keräämisestä juoksulenkin aikana on tullut osa monien arkea, ja seuraavassa tarkastelemme tätä liikuntamuotoa, joka ei tee hyvää vain sinulle vaan myös ympäristölle.

Ploggingin nopeasti kasvanut suosio

Plogging sai alkunsa Ruotsissa vuoden 2016 tienoilla, kun tietoiset lenkkeilijät, Erik Ahlströmin aloitteesta, havaitsivat ympäristössään kasvavan ongelman; roskia oli kaduilla valtavasti (Unep 2018). Ihmiset eivät tyytyneet vain katsomaan sivusta, vaan päättivät toimia. Yhdistämällä lenkkeily ja roskien kerääminen syntyi uusi ilmiö, joka levisi nopeasti maailmanlaajuiseksi. Sen nopea leviäminen tapahtui sosiaalisen median avulla, kun ihmiset organisoivat toimintaa ja jakoivat kokemuksiaan. Vaikka maailmanlaajuisten ympäristöhaasteiden edessä yksilö tuntee helposti itsensä voimattomaksi, ploggaja voi kokea olevansa osa ratkaisua.

Ploggingin hyödyt

Plogging on konkreettinen keino vähentää roskaantumista ja estää jätteiden pääsyä luontoon ja vesistöihin. Roskaantuminen pilaa luontoa ja aiheuttaa vaaraa eläimille. Jokainen kerätty roska on roska pois luonnosta. Ploggingin avulla voidaan lisätä myös ympäristötietoisuutta. Se saa kiinnittämään huomiota siihen, paljon roskaa päätyy luontoon, ja miettimään kulutustottumuksia ja jätteen syntymistä.

Ploggingista saa hyvää fyysistä harjoitusta. Juostessa tai kävellessä jokainen kyykky, eteentaivutus ja askel kehittää lihasvoimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Juoksu tai kävely yhdistettynä pysähdyksiin tekee ploggingista toiminnallisen harjoituksen. Kuljettavaa matkaa ja kerättävien roskien määrää voi säätää, joten laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Ploggingia voi hyvin harrastaa myös pyöräillen, hiihtäen tai meloen.

Yhteisöllisyys on myös keskeinen osa ploggingia. Samalla kun liikutaan ja kerätään roskia, luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja viihdytään yhdessä. Tapahtumissa voidaan jakaa kokemuksia ympäristöstä ja kestävästä elämäntavasta. Monille ploggaajille juuri yhdessä tekeminen on suurimpia syitä hakeutua toiminnan pariin. Esimerkki yhteisöllisestä toiminnasta on Suomessa vuosittain järjestettävä Itämeri Plogging -hyväntekeväisyyshanke, jossa vuokraamalla kajakin pääsee siivoamaan roskia Itämerestä.

Liikunta ja vapaaehtoistoiminta lisäävät molemmat psyykkistä hyvinvointia. Plogging voi saada aikaan tunteen, että omilla teoilla on väliä, mikä voi vähentää ympäristöahdistusta ja parantaa henkistä hyvinvointia.

Ploggaajan muistilista

Muutama asia kannattaa huomioida ennen kuin suuntaat plogging-lenkille:

  • Sopivat varusteet: Pue päällesi mukavat urheiluvaatteet, joissa voit kyykkiä, ja kunnolliset jalkineet. Ota mukaan reppu tai muu vastaava varusteille.
  • Käsineet: Käytä suojakäsineitä roskien käsittelyä varten. Vanhat puutarha- tai työhanskat ajavat hyvin asiaa ja ovat muovihanskoja kestävämpi vaihtoehto.
  • Roskapussit: Ota mukaan roskapusseja keräämistä varten. Voit käyttää kestokassia, jonka peset roskien keräämisen jälkeen.
  • Turvallisuus: Ole varovainen kerätessäsi roskia. Huomioi mahdollinen liikenne. Vältä terävien esineiden tai myrkyllisten aineiden koskemista, ja ilmoita niistä tarvittaessa paikallisille viranomaisille.
  • Reitti: Valitse reitti lenkin pituuden ja roskien määrän mukaan. Suositut vapaa-ajanviettopaikat, kuten puistot ja rannat, ja vilkkaat kevyen liikenteen väylät ovat usein roskaisia.
  • Lajittelu: Lajittele roskat asianmukaisiin keräysastioihin, jos mahdollista. Jos roskaa kertyy paljon, voit kysyä noutoa alueen jätehuollolta.


Lopuksi, jaa kokemuksesi sosiaalisessa mediassa niin voit levittää tietoa toiminnasta ja innostaa muita mukaan. Hashtag #plogging auttaa yhdistämään ploggaajat ympäri maailmaa toisiinsa ja luomaan globaalia yhteisöllisyyttä tärkeän asian äärellä. Yhteisön tuki ja positiiviset kommentit somessa myös ilahduttavat.

Plogging tuskin on vain trendi vaan osa laajempaa pyrkimystä kohti kestävämpää elämäntapaa. Yhä useammat huomaavat, miten paljon roskaa kertyy ympäristöön, ja millaisia vaikutuksia sillä on luonnolle. Siivoamalla ympäristöään ploggaajat myös muuttavat omaa käyttäytymistään kestävämpään suuntaan ja kannustavat muita tekemään samoin.

Plogging yhdistää liikunnan ja ympäristön suojelun innostavalla ja käytännöllisellä tavalla. Plogging tuo parhaimmassa tapauksessa arkeen uutta merkitystä. Kun seuraavan kerran lähdet lenkille, ota mukaan roskapussi ja muut tarvittavat varusteet – ja tee samalla ympäristöteko.

Lähteet

Itämeri Plogging. 2024. Itämeri Plogging info. https://itameri.johku.com/fi_FI

UN Environment Programme. 2018. Plogging: The eco-friendly workout trend that’s sweeping the globe. https://www.unep.org/news-and-stories/story/plogging-eco-friendly-workout-trend-thats-sweeping-globe